ODE AAN DE LIJNENTREKKERS

Een graad of zes na lichte nachtvorst, de fijnste zaterdagochtenden. Kleintjes rennend over het complex. Extra uitgelaten, omdat pas op het laatste moment duidelijk werd dat hun wedstrijd doorging. Zonnetje aan de hemel, rijp op de velden, rode wangetjes. Hemelse geur, mengelmoesje van natuurgras en een kluitje modder.

Het heerlijke gevoel als je naar je kind staat te kijken. Genieten van zijn plezier in het voetbalspel. Misschien wel nóg intenser: straks zelf ook de kicksen aan. Het moment in de week dat je voor even weer een jongetje bent. De bal het allerbelangrijkste, dagelijkse beslommeringen niet aan de orde. Wereldproblematiek, aan me reet roesten. Daarna bier.

Met samengeknepen ogen blazen in een papieren bekertje met koffie. Staafje suiker en klonterende poedermelk. Bedrijvigheid overal. Trainers, scheidsrechters, kantinepersoneel, de man met een grote rammelende sleutelbos aan het lusje van zijn broek. Al die mensen in de weer om het clubje draaiende te houden. Vrijwillig en gepassioneerd. Zoveel liefde. Dat clubje voor mij al bijna veertig jaar een thuis.

Zonder die handjes, gratis en voor niks. Vriendelijk en louter voor ons gerief. Zal het niet gemakkelijk zijn. Onmogelijk wellicht om onze beminde hobby te beoefenen. De voornaamste figuren zijn echter niet aanwezig op wedstrijddagen. Door de week is het sportpark hun domein. Een pilsje tappen kan iedereen. Vloeren dweilen niet zo moeilijk, ballen pompen geen probleem. De voorzitter op vakantie, de wereld draait wel door. Maar een veld zonder lijnen is slechts een weiland zonder ziel.

IMG_4114
Foto: Willem de Kam voor SANTOS Magazine

Advertenties
ODE AAN DE LIJNENTREKKERS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s